Den här liknelsen skulle kunna kallas/heta en del annat än ”Liknelsen om den förlorade sonen”. Tex. kanske – Liknelsen om den bittra sonen – Liknelsen om den längtande fadern – Liknelsen om Guds fadershjärta – Liknelsen om vägen tillbaka – Liknelsen om gödkalven??

– Gud söker det förlorade – gör vi det?

Jesus umgås med de föraktade och förlorade förlorare – gör vi det?

Konsten att glädjas med förlorade söner är något vi behöver lära oss… – avundsjuka? Synd roligt? Provocerande att en som blir frälst i livets sista sekund får samma himmelrike som du som varit frälst hela livet??

Kristet liv är att glädjas med de funna, nåden kräver självutplåning på det viset att i nåden finns inte utrymme för mig och mitt – du behöver inte förringa dig eller förneka dina behov – men lär dig att glädjas för andras lycka så blir du lycklig – bekämpa bitterheten var helst den kryper sig på – och den bästa medicinen mot bitterhet är att inse i djupet av sitt hjärta att man själv inte är värd mer än någon annan – bitterhet tror jag grundar sig i tanken på rätt och rättigheter – och där nåden får flöda in där måste rättigheterna maka på sig – frälsningen är inget du förtjänar genom att underkasta dig en kristen disciplin – frälsning är ingen rättighet – det är nåd, nåd, nåd, nåd, nåd… och den ges av en far som har hela rätten på sin sida.

MEN – Den förlorade sonen är SON – det är en helt avgörande poäng i liknelsen – han so förverkat sin rätt att vara son, och som ber om att få bli en tjänare – han välkomnas tillbaks som SON.

Du är ett Guds barn – ett barn av Hans rike – en SON!

När tjänaren slarvar eller gör fel får han sparken och så anställer man en ny – när sonen gör fel talar man honom till rätta, uppfostrar, undervisar och vägleder – så att det blir rätt nästa gång – men han behåller alltid sin status som son i familjen!

Sluta tänk på Gud som någon som är beredd att straffa dig, att kasta ut dig, att avvisa dig för att du inte räcker till. Sluta tänk på Guds ögon som kritiskt granskande ögon som hela tiden letar efter minsta snedsteg för att banna dig och säga att du inte duger eller är fin nog för Hans rike – det där är inte Guds röst du hör inom dig – det är det onda i din natur som försöker säga att du INTE är skapad till Hans avbild – att du INTE är bra nog, att du inte duger – att du är en usel tjänare som förtjänar sparken.

Men Guds ögon ser på dig med kärlek som en far ser sin son försöka lära sig gå eller läsa – när min son gör sina läxor hemma måste jag naturligtvis vägleda och tala om när det blir fel, men jag är stolt och glad och hur många fel det än blir så är det MIN SON som läser eller räknar… och även om det är den enklaste matten eller enklaste sagan så är det med otrolig kärlek jag ser varje framsteg.

Guds ögon är inte de kritiskt granskande ögonen som försöker döma dig när du lämnar Guds ljus och ger dig ut i mörkret – det är ögon som oroligt letar efter dig för att föra dig hem igen.

Gud söker det förlorade – om du känner dig vilsen är Han vägen hem! Om du känner dig mindervärdig, smutsig och föraktad så ska du veta att det är inte Guds dömande ord du hör i ditt inre – anklagelserna du hör är en konsekvens av att du inte lever i Hans närhet – nära Honom är du skyddad, i din Faders närhet känner du dig FRI, inte bunden eller fången.

Gud söker det förlorade – gör du det? Har du det hjärtat som otåligt varje morgon ser sig om efter den förlorade sonen?

Gud gläder sig med de funna – även om de levt ett långt liv i smuts och förnedring blir han superglad samma sekund som de hittar hem – kan du känna den glädjen, eller är du sur över att du inte fick gå på disco när du var ung? Och nu kommer det folk som både fått dricka sprit och dansa på disco och spela kort – och de ska kalla sig kristna och vara välkomna in i samma församling som du och dina vänner som är fina och välartade och som minsann offrat ett och annat genom livet för att få vara med i församlingen.

Med Herren lämnar de 99 trogna kyrkobesökarna för att leta efter den där ende lille som valt att gå åt ett annat håll!

 

 

You must be logged in to leave a reply.