Luk 3:11 Han svarade: ”Den som har två skjortor skall dela med sig åt den som ingen har, och den som har bröd skall göra på samma sätt.”

 

Luk 18:22 Då sade Jesus: ”Ett återstår för dig: sälj allt du äger och dela ut åt de fattiga, så får du en skatt i himlen. Kom sedan och följ mig.”
Heb 13:16 Men glöm inte att göra gott och att dela med er; sådana offer behagar Gud.

 

Jesus är inte secondhand… han är alltid i första hand. Och Jesus är så mycket mer radikal än second-hand…

Vi tycker vi gör got när vi skänker uttjänta kläder eller möbler vi inte längre vill ha till en second hand – så att det kan bli till pengar som kommer fattiga människor i världen till del.

Men sanningen är att vi bara ger av vårt överflöd, vi ger det vi inte längre vill ha, vi ger inte bort vår andra skjorta utan vår 20e som vi vuxit ur eller tröttnat på mönstret.

Det är naturligtvis inte fel att ge av sitt överflöd, men det är en utmaning att ge också det som kostar på lite. Tänk dig att ha mat för två dagar och ge bort hälften till den som inte har mat för dagen – det är tro det, då gäller det att förtrösta och lita på Herren – att han tar hand om morgondagen.

Man kan ge av mer än sina skjortor… man kan ge av sitt liv, sin tid, sin förmåga och sitt engagemang. Och tänk jag tror det är en stor utmaning för oss i Sverige idag. Vi ger våra grejer, kanske till en second hand som omvandlar det till pengar och hjälper barn i andra länder. Eller vi ger pengar i bössan utanför affären eller i kyrkans kollekt.

Men tänk om vi alla också kopplade på vårt engagemang, om vi lät oss drabbas av de mäniskoöden som finns bakom bilderna. Om vi gav vår tid, vår förmåga och vårt hjärta för att hjälpa – tänk vilken skillnad vi skulle kunna göra i världen.

En vän till mig var nyligen i Colombia och hjälpte till att bygga en skola. Han tog tre av sina fem surt förvärvade semesterveckor, han tog pengarna som andra år gått till charterresor till sol och pool och hav och stränder… och han fick istället möta gatubarn på Colombias gator, han fick koka soppa och åka ut med på stadens bakgator. Han fick värme mer än man kan önska sig när de murade och byggde en skola i en fattig by långt ut på landsbygden.

Och när han mötte en kille som vuxit upp på gatan och som nu hade bott i tre år på hemmet för gatubarn – så lovade han pojken på stående fot att själv betala så killen fick gå en treårig yrkesutbildning. Det kostar 600:- i månaden, ganska mycket pengar men ändå inte ouppnåeligt för de flesta – men så pass att det ändå svider i fickan… kanske måste han nu avstå någon pizza-fredag i månaden, kanske måste han tvätta bilen lite mindre….

Men jag lovar dig att han aldrig skulle bytt bort sin tre-veckors skolbyggarsemester mot vilken charterresa som helst – Han kom hem full av glädje och stolthet att faktiskt ha gjort en insats. De 600:-/månad han lovat till gatukillens skolgång kommer påminna honom varje månad i tre år att någonstans på andra sidan världen finns en kille som får en ny framtid.

Det är att investera i sin nästa – att satsa på mänskligheten – att samla sina skatter i himlen.

Och det är min utmaning till dig idag.

Jag tror faktiskt själen mår bra av lite påfrestning. Kroppen vet vi mår bra av att få jobba lite, att få svetts och slita lite… Kanske är det samma med själen. Låt själen få blöda lite för en medmänniska och jag tror du kommer uppleva hur du själv blir helare och mer harmonisk som människa.

Och inte behöver man åka till Colombia heller – det finns medmänniskor alldeles runt knuten, det finns ställen som Erikshjälpen, Röda Korset, fadderbarnsorganisationer och mycket mycket mer – där du kan få engagera dig – ge lite mer än av det du ändå inte behöver – ge lite av det som kostar på – av din tid och ditt engagemang. Och när du gör det, gör det gärna till ett offer – en fasta inför Livets Herre – se till att du ger av dig själv så pass att det kostar på lite, att du kanske får avstå något för någon annan – och du ska se att du får upptäcka de uråldriga hemligheterna bakom fasta och offer – att de faktiskt ger så mycket, mycket, mer tillbaka.

Amen!

You must be logged in to leave a reply.